Παλιό Δημοτικό Σχολείο Γερμασόγειας

Το Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Γερμασόγειας αναμένεται να αποκτήσει ξανά ζωή, μετά από την πολύχρονη εγκατάλειψή του. Πρόκειται για ένα σχολείο το οποίο χρονολογείται πέραν των 100 χρόνων και λειτουργούσε μέχρι το 2011. Το ιστορικό αυτό σχολείο εγκαταλείφθηκε, όταν ανεγέρθηκε το νέο περιφερειακό δημοτικό στην περιοχή Πανιώτη, με σύγχρονες προδιαγραφές, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών της Γερμασόγειας και των γύρω περιοχών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Γερμασόγειας Κυριάκος Ξυδιάς ανέφερε πως το 2012 αφότου τελείωσε η μεταφορά του σχολείου, είχε γίνει εκμίσθωση στον Δήμο Γερμασόγειας από το Υπουργείο Παιδείας, ούτως ώστε το παλαιό σχολείο να μετατραπεί σε Πολυδύναμο Κέντρο.

Στο Πολυδύναμο Κέντρο θα στεγαστούν δραστηριότητες του Συμβουλίου Κοινωνικής Ευημερίας για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους και μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για πολιτιστικούς σκοπούς.

Όπως ανέφερε ο κύριος Ξυδιάς, σκοπός του Δήμου είναι να μετατρέψει το παλιό Δημοτικό Σχολείο σε ένα Πολυδύναμο Κέντρο που να καλύπτει τις ουσιαστικές ανάγκες των παιδιών αλλά και των ηλικιωμένων μέσω διάφορων προγραμμάτων φροντίδας και απασχόλησης.

Ταυτόχρονα στόχος είναι, ένα κομμάτι του παλιού – κλασσικού κτηρίου να μετατραπεί σε αίθουσα πολλαπλής χρήσης με χωρητικότητα πέραν των 100 ατόμων. Η συγκεκριμένη αίθουσα θα διατίθεται για συνέδρια, φιλοξενία θεατρικών παραστάσεων αλλά και άλλες τέτοιου τύπου δραστηριότητες.

Την πρόσοψη του σχολείου κοσμεί το σύνθημα «Δεν ξεχνώ και αγωνίζομαι» με το σήμα της Κύπρου να βρίσκεται σε περίοπτη θέση ενώ το εν λόγω ιστορικό σχολείο, η αυλή, οι περιβάλλοντα χώροι του καθώς και οι σχολικές αίθουσες του ξυπνούν αδιαμφισβήτητα ανεξίτηλες αναμνήσεις στους κατοίκους της Γερμασόγειας.

Αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα σημαντικότερα κτήρια του Ιστορικού πυρήνα του χωριού της Γερμασόγειας και είναι χαραγμένο στις μνήμες τόσο των κατοίκων του αλλά και των μαθητών γειτονικών χωριών που πέρασαν σε αυτό τα μαθητικά τους χρόνια.

Ένα ταξίδι στο χρόνο αρχινά…

ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 1932-1933

Ε΄ ΤΑΞΗ 1945 – 1946

Ε΄ ΚΑΙ ΣΤ΄ ΤΑΞΗ 1946

Δ΄ ΤΑΞΗ 1959 – 1960

ΣΤ΄ ΤΑΞΗ 1962 – 1963

ΣΤ΄ ΤΑΞΗ 1963 – 1964

Ε΄ ΤΑΞΗ 1966 – 1967

Δ’ ΤΑΞΗ 1968 – 1969

ΣΤ’ ΤΑΞΗ 1969 – 1970