Χριστάκειο Δημοτικό Σχολείο

Η ιστορία του Χριστάκειου Ά Δημοτικού Ποταμού Γερμασόγειας.

Η ιστορία του σχολείου ξεκινά το 1948 που άρχισε να αναπτύσσεται η κοινότητα του Ποταμού Γερμασόγειας.

Το πρώτο δημοτικό σχολείο της περιοχής ήταν μονοδιδάσκαλο και λειτουργούσε σε μια απόθήκη (παραχωρημένη από τον ιδιοκτήτη της, τον κ. Αντώνη Αντωνιάδη), δίπλα στο χώρο που βρίσκεται τώρα το ξενοδοχείο Κλεοπάτρα.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, η κοινότητα του Ποταμού Γερμασόγειας αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και το μικρό της σχολείο αδυνατεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της. Έτσι ξεκινούν οι προσπάθειες για ανεύρεση κατάλληλου χώρου για ανέγερση νέου σχολείου.

Το 1958 κτίζεται διδιδάσκαλο σχολείο χάρη στην γενναιόδωρη προσφορά της κ. Αναστασίας Βαρνάβα “Αμερικάνας”, που παραχώρησε το χώρο, εκεί που τώρα βρίσκεται η ταβέρνα “Blue Lantern”.

Με το πέρασμα του χρόνου τα περιβόλια του Ποταμού Γερμασόγειας μετατρέπονται σε ένα μεγάλο προάστιο της Λεμεσού. Κτίζονται πολλά εστιατόρια και ξενοδοχεία και ο Ποταμός μετατρέπεται σε τουριστική περιοχή της πόλης. Η εξέλιξη της περιοχής κατέστησε επιτακτική ανάγκη τη δημιουργία μεγαλύτερου σχολείου αφού το διδιδάσκαλο δεν επαρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής.

Τις ανάγκες αυτές ήρθαν να καλύψουν οι πονεμένοι γονείς του Χριστάκη Κράνου, που έχασε τη ζωή του σε νεαρή ηλικία λόγω μιας αθεράπευτης ασθένειας, δωρίζοντας δύο στρέμματα γης στο χωρο που βρισκεται τώρα το σχολείο μας. Επιπλέον, προσφέρουν ακόμα δύο στρέμματα στον ίδιο χώρο στην τυπική τιμή των 1000 λιρών.

Έτσι κτίζεται το 1970 το τετραδιδάσκαλο “Χριστάκειο” Δημοτικό σχολείο που πήρε το όνομα του από τον ατυχο νεαρό.

Πρώτος διευθυντής ήταν ο κ. Γιάννης Μουζουρής.