Ανθεστήρια

Τα Ανθεστήρια Γερμασόγειας μια γιορτή για τα λουλούδια και την ομορφιά.  Ένα μπουκέτο αρωμάτων, χρωμάτων και πολιτισμών. 

Τα Ανθεστήρια στην αρχαιότητα ήταν Ιωνική Γιορτή προς τιμή του Θεού Διόνυσου και γιορτάζονταν κυρίως στην Αθήνα, κατά το μήνα Ανθεστηρίωνα (τέλος Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου). Οι γιορτές των Ανθεστηρίων στην Αθήνα διαρκούσαν τρείς ημέρες. Γιορτάζονταν επίσης σε διάφορες πόλεις της Ιωνίας. 

Τα Ανθεστήρια σαν γιορτή των λουλουδιών και της Άνοιξης, άρχισαν να γιορτάζονται στην Κύπρο τα εντελώς νεότερα χρόνια.  

Στην Αμμόχωστο, η γιορτή των Ανθεστηρίων καθιερώθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Παρόμοιες γιορτές γινόντουσαν κατά καιρούς στην Πάφο, Λευκωσία και στην Κερύνεια, όπου μέχρι το 1974, γινόταν μεγάλη έκθεση ανθέων. 

Στη Λεμεσό, η γιορτή των Ανθεστηρίων που ήταν μονοήμερη, διοργανωνόταν κατά το μήνα Μάιο και ήταν μια από τις ωραιότερες εκδηλώσεις της πόλης. Η πόλη γιόρταζε τον ερχομό των λουλουδιών με κύριους οργανωτές τον Γ.Σ.Ο (Γυμναστικό Σύλλογο Ολύμπια) αρχικά και τον Πολιτιστικό όμιλο ΝΕΜΕΣΟΣ αργότερα. Η τελευταία διοργάνωση Ανθεστηρίων από το ΝΕΜΕΣΟ, έγινε το Μάιο του 1995, με τη συμμετοχή των πέντε Δήμων της πόλης της Λεμεσού. 

Με ανάπαυλα ενός χρόνου, το Μάιο του 1997, άρχισε η διοργάνωση της γιορτής των Ανθεστηρίων από τους πέντε Δήμους της μείζονος Λεμεσού, με πρώτο οργανωτή το Δήμο Γερμασόγειας και την εκ περιτροπής διοργάνωση από τους υπόλοιπους. Παρά την πιο πάνω απόφαση, από το 1999 η διοργάνωση των Ανθεστηρίων έγινε μόνιμος θεσμός του Δήμου Γερμασόγειας. 

Τα Ανθεστήρια στη νέα τους μορφή, είναι διήμερη γιορτή, με πολλαπλούς στόχους και σκοπούς, ανάμεσα στους οποίους είναι: 

  • η διατήρηση της αρχαίας παράδοσης, που είναι μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς 
  • η αναβάθμιση των Ανθεστηρίων και η μετάδοση του πνεύματος τους στις νεότερες γενιές 
  • η εμπλοκή της νεολαίας μας σε δραστηριότητες καλλιτεχνικές και εποικοδομητικές 
  • η κατανόηση του ρόλου της φύσης στη ζωή του ανθρώπου και η δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης 
  • η προβολή στους ξένους επισκέπτες της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας, που οι ρίζες τους χάνονται στους αιώνες  
  • η ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της Λεμεσού και της τουριστικής μας βιομηχανίας 

Οι διήμερες εκδηλώσεις οργανώνονται το μήνα Μάιο, στην καρδιά της τουριστικής περιοχής του Ποταμού Γερμασόγειας. 

Κατά το διήμερο, στο μεγάλο χώρο στάθμευσης της κοίτης του ποταμού, λειτουργούν εκθέσεις, αλλά και λαϊκή αγορά λουλουδιών, με πολλές άλλες παράλληλες δραστηριότητες. Στα πλαίσια των θεματικών δραστηριοτήτων που δημιουργεί ο Δήμος, λειτουργούν περίπτερα αγγειοπλαστικής, καλαθοπλεκτικής και άλλων παραδοσιακών επαγγελμάτων, όπου  οι παραδοσιακοί τεχνίτες κάνουν επίδειξη της τέχνης τους και πωλούν προϊόντα τους. 

Μέσα στα πλαίσια της δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών, λειτουργούν χώροι ζωγραφικής και αγγειοπλαστικής, ενώ το καφενείο και άλλα ανάλογα περίπτερα, δίνουν στον επισκέπτη την ευκαιρία να δοκιμάσει παραδοσιακά ποτά και γλυκίσματα. Το αποκορύφωμα της γιορτής, είναι η παρέλαση ανθοστολισμένων αρμάτων και ομάδων, κατά μήκος του παραλιακού δρόμου το απόγευμα της δεύτερης μέρας, με τη συμμετοχή Τοπικών Αρχών, Γυμνασίων, Λυκείων, Δημοτικών Σχολείων, Σωματείων και άλλων Οργανωμένων συνόλων. 

Με τις εξαιρετικές προσπάθειες που καταβάλλει ο Δήμος Γερμασόγειας για αρτιότερη κάθε φορά διοργάνωση, η γιορτή των Ανθεστηρίων έχει καθιερωθεί σαν μια από τις σημαντικές γιορτές της Λεμεσού. Με την κατάλληλη τουριστική προβολή και διαφήμιση, τα Ανθεστήρια έχουν προκαλέσει τουριστικό ενδιαφέρον, υλοποιώντας έτσι το στόχο της ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος και τουριστικής βιομηχανίας.