ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ [ ΛΟΥΡΟΥΤΖΙΑΤΗΣ ]

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ 

Ο Γιάννης Μιχαηλίδης –Λουρουτζιάτης  γεννήθηκε στην Λεμεσό το 1924 . 

Από μικρός μπήκε την βιοπάλη εργαζόμενος ως πελεκάνος , ενώ παράλληλα φοιτούσε  στο γυμνάσιο της πόλης.

Τελειώνοντας το Γυμνάσιο κατατάγηκε στον Αγγλικό στρατό, όπου με τον βαθμό του λοχία , πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως εκπαιδευτής νεοσυλλέκτων.       

Το 1945 με το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου , μετοίκησε στην Αγγλία όπου σπουδάστε και εργάστηκε σε διευθυντικές  θέσεις σε μεγάλες εργοληπτικές εταιρείες , οι οποίες εκτελούσαν μεγάλα και ενδιαφέροντα έργα , όπως κατασκευή πυρηνικών σταθμών ενέργειας , αεροδρομίων λιμανιών κλπ. 

Το 1970 ήλθε στην Κύπρο με την Αγγλική  εταιρεία των Μηχανικών , που σχεδίασαν το λιμάνι της Λεμεσού. Το 1978 επέστρεψε στην Κύπρο σαν επιβλέπων μηχανικός των εργασιών επέκτασης του Λιμανιού.

Τα τελευταία έργα των οποίων επέβλεψε την κατασκευή ήταν ένα λιμάνι και ένα αεροδρόμιο στην Λιβύη.

Το 1981 σε ηλικία 55 χρόνων επέστρεψε στην Κύπρο χαρίζοντας στον εαυτό του το δικαίωμα της πρόωρης σύνταξης .΄Αγόρασε γη στο Σπιτάλι της Λεμεσού στην οποία έκτισε με τα δύο του την κατοικία του , στην οποία έζησε με την δεύτερη του σύζυγο Μαρία μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής του.  

Με την ζωγραφική άρχισε να ασχολείται από την εποχή που βρισκόταν στην Αγγλία . Είναι αυτοδίδακτος καλλιτέχνης και οι εμπνεύσεις του προέρχονται τοπία και κτίρια από τις χώρες που έζησε , όπως την Αγγλία , τη Λιβύη, την Ολλανδία και την Κύπρο , αλλά και χώρες τις οποίες επισκέφτηκε , όπως την Ελβετία την Γιουγκοσλαβία, τις  Αυστριακές  Άλπεις κλπ. 

Συστηματικά άρχισε  να ασχολείται με την ζωγραφική με την επιστροφή του στην Κύπρο.   

Η Ποικιλία των θεμάτων του φαίνεται και στον κατάλογο  έργων  της έκθεσης έργων του  που παρουσιαστήκαν των Δεκέμβριο του 1983 στο Ξενοδοχείο ‘’ ΚΟΥΡΙΟΝ ‘’ .

Το 1995 και αφού διαπιστώθηκε ότι προσβλήθηκε από καρκίνο , μετοίκησε στην Γερμασόγεια για να είναι κοντά στην οικογένεια του αδελφού του Κώστα , αλλά και να διευκολύνει τον ανεψιό του   Γεώργιο Λουρουτζιάτη  που ανέλαβε την φροντίδα και την καθημερινή στήριξη της οικογένειας. 

Με παρότρυνση του Γεώργιου οι 46 πίνακες που διατηρούσε στο σπίτι του λίγο πριν τον θάνατο του δωρίθηκαν στον Δήμο Γερμασόγειας ο οποίος κατά καιρούς τους εκθέτει στην Πινακοθήκη του Πολιτιστικού Κέντρου.

Για την ιστορία να πούμε ότι ο  Γιάννης Μιχαηλίδης –Λουρουτζιάτης , πέθανε στις 20/04/1996 σε ηλικία 72 χρόνων και ετάφηκε στην Γερμασόγεια.