Δασούδι

Η βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία παραλία Δασούδι, βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο της Γερμασόγειας αλλά και στην καρδιά της τουριστικής περιοχής της Λεμεσού, μπροστά από ένα μικρό άλσος, μήκους ενός περίπου χιλιομέτρου ενώ αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για θαλάσσιες εξορμήσεις.

Πρόκειται για τη μοναδική παραλία της Κύπρου, που ενώ βρίσκεται δίπλα στο κέντρο της πόλης, διαθέτει πλούσιο πράσινο μέχρι την άμμο. Έτσι οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το υπέροχο γαλάζιο της Μεσογείου αλλά και το ειδυλλιακό τοπίο της φύσης. Μπορoύν επίσης να περπατήσουν ή να τρέξουν στον παραλιακό πεζόδρομο διασχίζοντας το άλσος της παραλίας Δασούδι όπως και να απολαύσουν τον καθαρό αέρα των ευκαλύπτων και ακακιών.

Στο ανατολικότερο άκρο του άλσους υπάρχει εστιατόριο και παιχνιδότοπος. Υπάρχει επίσης υπαίθριο γυμναστήριο πάνω στην άμμο, δίπλα στον πεζόδρομο που διασχίζει το άλσος. Οι λουόμενοι έχουν την ευκαιρία να συνδυάσουν βουτιές και άσκηση στη στεριά. Το νερό είναι σχετικά ρηχό για αρκετά μέτρα από την ακτή και βαθαίνει κοντά στους βραχίονες. Στα ανοιχτά αυτής της θαλάσσιας περιοχής βρίσκονται και 2 τεχνητοί ύφαλοι, που είναι δημοφιλείς προορισμοί για δύτες.

Το Δασούδι, το οποίο βρίσκεται στην ανατολική περιοχή της Λεμεσού και ξεκινούσε από το Άι Γιωρκούι τώρα ξενοδοχείο Crown και έφτανε μέχρι τον ποταμό της Γερμασόγειας. Το πλάτος ήταν από τον δρόμο μέχρι την θάλασσα. Η περιοχή ήταν όλο άμμος και ονομαζόταν αμμόβουνοι. Η θαλασσινή αύρα μετάφερε τον άμμο από την παραλία στον δρόμο και ο δρόμος καλυπτόταν από άμμο και γινόταν δύσβατος ή ακόμα και αδιάβατος στα κάρα ή τις άμαξες και δεν μπορούσε κάποιος να ταξιδέψει.

Εμπνευστής της διαμόρφωσης της περιοχής ήταν ο Θεόδωρος Μαυροκορδάτος ο οποίος ήρθε στην Κύπρο από την Αθήνα το 1882 όπου εργάστηκε στην Λευκωσία  σαν βοηθός αστυνομικός διευθυντής.  Η αφοσίωση και ο ζήλος που έδειξε στα καθήκοντα του, αναγνωρίστηκαν και το 1892 διορίστηκε αστυνομικός διευθυντής πόλης και επαρχίας Λεμεσού. Είχε πολύ καλή συνεργασία με τους δημάρχους Λεμεσού Ιωάννη Καραγεωργιάδη και Χριστόδουλο Σώζο και η συνεργασία αυτή πρόσφερε αρκετά στην ανάπτυξη της Λεμεσού.

Ο Μαυροκορδάτος χρησιμοποιούσε τους φυλακισμένους για εργατικά χέρια για να καθαρίζουν τους δρόμους. Η εργασία ήταν δύσκολος και επίπονος ώσπου να καθαρίσουν και να μετακινήσουν την άμμο, ο άνεμος έφερνε άλλη. Ο Μαυροκορδάτος ξέροντας την χρησιμότητα της ακακίας από την χρήση της μαζί με τους ευκαλύπτους αποφάσισε να τα χρησιμοποιήσει ώστε τα δενδρά αυτά να συγκρατούν την άμμο.

Δενδροφύτεψε την περιοχή «Αμμοβούνι» σχηματίζοντας το σημερινό «Δασούδι». Το σύστημα δούλεψε πολύ καλά και ο παραλιακός δρόμος Λεμεσού – Λευκωσίας απαλλάχτηκε απ’ αυτό το πρόβλημα του άμμου, παραμένοντας ελεύθερος για την κυκλοφορία αδιάλειπτα. Η προσπάθεια είχε μεγάλη επιτυχία, ο δρόμος παρέμεινε συνέχεια καθαρός επιτρέποντας την απρόσκοπτη κυκλοφορία των κάρων και των αμαξών.

Πηγή: polignosi.com