ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΣΟΓΕΙΑΣ

ΠΑΛΑΙΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Η Γερμασόγεια πιστεύεται ότι υπήρχε πριν από τα Μεσαιωνικά χρόνια. Στην περιοχή έχουν ανασκαφεί πολλοί προϊστορικοί τάφοι αλλά δεν έχουν βρεθεί ίχνη οικισμού.

Άγνωστο παραμένει το πότε κτίστηκε ο αρχικός οικισμός. Οι πρώτες γραπτές μαρτυρίες για την περιοχή ανάγονται στον Μεσαίωνα, η περιοχή τότε ανήκε στη κουμανταρία των Ναϊτών ιπποτών.

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές κατά τον 13ο αιώνα στην Γερμασόγεια υπήρχε κάστρο, άγνωστο όμως παραμένει το που αφού σήμερα (2018) δεν διασώζονται ερείπια. 

Οι κύριες ασχολίες των κατοίκων της Γερμασόγειας ήταν η γεωργία και η κτηνοτροφία ενώ καλλιεργούνταν και εσπεριδοειδή.

Η Γερμασόγεια είναι Δήμος της επαρχίας Λεμεσού που το νότιό του τμήμα εμπίπτει στη γεωγραφική περιφέρεια της πεδιάδας Λεμεσού.

Ενώ το βόρειο τμήμα του Δήμου περιλαμβάνεται στη ξηρική σιτηροχαρουποπαραγωγική περιφέρεια. Είναι τοποθετημένο σ’ ένα υψόμετρο 50 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και βρίσκεται σ’ απόσταση 7 περίπου χμ. από τη Λεμεσό.

Πάνω στις αλλουβιακές αποθέσεις της Ολόκαινης γεωλογικής περιόδου (κυρίως κατά μήκος της κοιλάδας του ποταμού της Γερμασόγειας), τις κρητίδες και μαργαϊκές κρητίδες του σχηματισμού Πάχνας της Μειόκαινης γεωλογικής περιόδου και τις περιορισμένες αποθέσεις ασβεστολιθικού ψαμμίτη στην αριστερή όχθη του ποταμού, της Πλειστόκαινης περιόδου, αναπτύχθηκαν κυρίως προσχωσιγενή και ασβεστούχα εδάφη. Η κλίση των πετρωμάτων προς τα νότια είναι εμφανής κατά μήκος της κοιλάδας του ποταμού της Γερμασόγειας.

Το σημαντικότερο γεωμορφολογικό χαρακτηριστικό της Γερμασόγειας είναι η κοιλάδα του ποταμού που παρουσιάζει όλα τα γνωρίσματα της ωριμότητας: στενή πεδιάδα πλημμυρών του ποταμού, απουσία προεξοχών εδάφους στις πλευρές της κοιλάδας, μαίανδροι με τα κυριότερα χαρακτηριστικά τους κ.ο.κ. Το υψόμετρο ανεβαίνει στα 242 μ. κάπου 1,5 χμ. στα βορειοδυτικά του οικισμού, ενώ στα δεξιά της κοιλάδας ανεβαίνει στα 382 μ. στην τοποθεσία Κορυφή νοτιοανατολικά του φράγματος Γερμασόγειας.

Η κοίτη του ποταμού ανατολικά της περιοχής Ποταμιά φθάνει τα 150 μ., ενώ στα νότια του οικισμού είναι μόλις 25 μ. Ανατολικά του οικισμού, στην τοποθεσία Χωράφια, δυο δακτύλιοι του ποταμού ενώθηκαν δημιουργώντας μια μικρή νησίδα. Κατά μήκος της κοιλάδας του ποταμού της Γερμασόγειας υπάρχουν αρδευτικά δίκτυα για την άρδευση της περιοχής όπου καλλιεργούνται κυρίως εσπεριδοειδή, λαχανικά και άνθη σε θερμοκήπια.

Γενικά οι καλλιέργειες στη Γερμασόγεια, που δέχεται μια μέση ετήσια βροχόπτωση γύρω στα 470 χιλιοστόμετρα, είναι σιτηρά, όσπρια, νομευτικά φυτά, λαχανικά, εσπεριδοειδή, ελιές, αμυγδαλιές και χαρουπιές. Καλλιεργούνται επίσης τα αμπέλια (οινοποιήσιμες και επιτραπέζιες ποικιλίες) και διάφορα είδη φρουτόδεντρων. Η κυριότερη ωστόσο καλλιέργεια της Γερμασόγειας είναι τα εσπεριδοειδή.

Η ανθοκομία είναι μια πρόσφατη εκμετάλλευση, με τη χρήση θερμοκηπίων, και η όλη ανάπτυξή της οφείλεται στη γειτνίαση με το μεγάλο αστικό κέντρο της Λεμεσού.

Στις ακαλλιέργητες πλευρές της κοιλάδας φυτρώνουν αγριοελιές, ασπάλαθοι, θυμάρι, λάδανος και ποικίλα άλλα ακανθώδη φυτά. Λόγω των σχετικά ψηλών θερμοκρασιών, στους λουλουδιασμένους κήπους των σπιτιών φυτρώνουν συκιές, γιασεμί, φίκος, χουρμαδιές και διάφορα άλλα ημιτροπικά φυτά.

Η Γερμασόγεια λόγω κυρίως της γειτνίασής της με το δυναμικό αστικό κέντρο της Λεμεσού γνώρισε εντυπωσιακή πληθυσμιακή αύξηση από το 1881 μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία οι πλήρεις απογραφές πληθυσμού έχουν ως ακολούθως:

ΧρονολογίαΚάτοικοι
1881350 
1891437 
1901502 
1911562 
1921706 
1931705 
19461.002 
19601.784 
19732.238 
19762.501 
19822.969 
19925.902 
20018.535 
201113.421 

Αναφέρεται επίσης σε φρούριο της (II. 110), όμως σήμερα δεν υπάρχουν ίχνη της μεσαιωνικής αυτής οικοδομής. Στις μεσαιωνικές πηγές, που μνημονεύουν τη Γερμασόγεια ως οικισμό, θα πρέπει να προστεθεί και ο Φραγκίσκος Αμάτι, που την αναφέρει ως Germasoia. Σε δυο χειρόγραφα της περιόδου της Βενετοκρατίας ανευρίσκεται επίσης η Γερμασόγεια, μνημονευόμενη στο ένα ως οικισμός του διαμερίσματος Λεμεσού και στο δεύτερο ως ένα από τα χωριά που ανήκαν στη Μεγάλη Κομμανταρία των Ιωαννιτών ιπποτών με έδρα το χωριό Κολόσσι.

Το φρούριο της Γερμασόγειας κατά τα Μεσαιωνικά χρόνια, για το οποίο κάνει λόγο ο ντε Μας Λατρί, φαίνεται ότι είχε κτιστεί αρχικά από τους Ναΐτες ιππότες τον 13ο αιώνα πριν περιέλθει στην κατοχή των Ιωαννιτών. Δεν σώζονται σήμερα ίχνη του φρουρίου αυτού.

Ο Λοΐζος Φιλίππου σημειώνει πως το πρώτο σχολείο στη Γερμασόγεια ιδρύθηκε το 1875 «μέ διδάσκαλον τόν Ἱερομόναχον Γεώργιον ἐκ Κάσου».

Το χωριό Γερμασόγεια αναπτύχθηκε σταθερά σε πόλη και ανακηρύχθηκε σε δήμο, οι δε πρώτες δημοτικές εκλογές διεξήχθησαν εκεί στις 18.4.1994.

Κατά τα τελευταία χρόνια συνεχίστηκε η ραγδαία ανάπτυξη της Γερμασόγειας, στην έκταση της οποίας δημιουργήθηκαν αρκετές νέες οικιστικές περιοχές.

πηγή: polignosi.com