ΝΥΚΤΕΡΙΝΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Πανίκος Λουρουτζιάτης: «Η Γερμασόγεια είχε έντονη ζωή και ο κόσμος διασκέδαζε»

Οι δεκαετίες ’70, ’80 και ‘90 συμβόλισαν την άνθηση του τουρισμού στη Λεμεσό σε μια χώρα, με νωπές τις μνήμες και τις πληγές από τη τουρκική εισβολή του 1974.

Η Γερμασόγεια έχει τη δική της ιστορία στη νυχτερινή διασκέδαση και ιδιαίτερα σε καιρούς που η κρίση δεν είχε χτυπήσει την τσέπη αλλά και τους δεσμούς των ανθρώπων γενικότερα, οι Λεμεσιανοί και όχι μόνο, έδειχναν πως ήξεραν να διασκεδάζουν.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Λεμεσός» ο τέως δήμαρχος της Γερμασόγειας, κος Πανίκος Λουρουτζιάτης, μας ταξίδεψε λίγο πίσω στο παρελθόν και μας αφηγήθηκε τις μεγάλες στιγμές που έζησε η περιοχή την περίοδο της θητείας του.

«Η Γερμασόγεια μετά την εισβολή άρχισε να αναπτύσσεται τουριστικά. Σε λίγα χρόνια μετατράπηκε σε κέντρο της Λεμεσού ως τουριστικός προορισμός με μια πληθώρα ξενοδοχείων, κέντρα διασκέδασης και αυτή η μεγάλη ανάπτυξη οδήγησε την Τοπική Αρχή εις το να διεκδικήσει από την τότε κυβέρνηση το δικαίωμα να μετατραπεί σε Δήμο», ανέφερε αρχικά ο κ. Λουρουτζιάτης.

Με δημοψήφισμα λοιπόν που έγινε το Νοέμβρη του 1993 οι κάτοικοι της Γερμασόγειας αποφάσισαν ότι συμφωνούν στην μετατροπή της περιοχής σε Δήμο και έτσι απέκτησαν τον πρώτο τους Δήμαρχο με εκλογές που διεξήχθησαν τον Απρίλιο του 1994.

Την εποχή εκείνη η ξενοδοχειακή βιομηχανία άρχισε να αναπτύσσεται, όπως επίσης και ο τομέας της παροχής υπηρεσιών της ψυχαγωγίας και της αναψυχής με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλές επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα στις αρχές της δεκαετίας του ’80 συγκεκριμένα οι δισκοθήκες ξεπρόβαλαν σιγά σιγά ώσπου και δέσποζαν στην νυχτερινή Γερμασόγεια.

«Από το δρόμο όπου είναι το «Μιραμάρε» μέχρι και τη διασταύρωση Αμπελακίων κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή επικρατούσε το αδιαχώρητο. Ήταν μια έντονη ζωή και ο κόσμος διασκέδαζε. Η περιοχή σιγά σιγά απόκτησε ένα καλό όνομα, οι ξένοι τουρίστες την απολάμβαναν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο τέως Δήμαρχος.

«Υπήρχε στη νοοτροπία των νέων ότι δεν μπορούσε να θεωρηθεί μια βραδιά διασκέδασης ολοκληρωμένη αν δεν περνούσες έστω και περαστικός από την τουριστική περιοχή Γερμασόγειας».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους καυγάδες που γίνονταν μεταξύ ελληνοκυπρίων αλλά και ξένων τουριστών με αποτέλεσμα να γράφονται τα «κατορθώματά» τους στις εφημερίδες κάθε Δευτέρα πρωί. Παρ’ όλα αυτά «οι τουρίστες ένιωθαν μεγάλη ασφάλεια στην περιοχή άσχετα με τη νυχτερινή ζωή», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πανίκος.

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Πανίκου στην Εφημερίδα Λεμεσός στις 21 Μαρτίου 2022 με τον δημοσιογράφο Σάκη Στυλιανού.

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Πανίκου στην Εφημερίδα Λεμεσός στις 26 Αυγούστου 2016.

Πηγή: Εφημερίδα Λεμεσός