ΥΔΑΤΟΦΡΑΚΤΗΣ

Κατασκευάστηκε στα βόρεια του Δήμου Γερμασόγειας, περίπου 4 χλμ. από την ακτή κατά μήκος του ποταμού Αμάθου, και κατασκευάστηκε το 1968 σε γη που ανήκε στις κοινότητες του Δήμου Γερμασόγειας, Ακρούντα και Φοινικάρια, για την υποστήριξη των γεωργικών δραστηριοτήτων και του ευρύτερου συστήματος ύδρευσης.

Το φράγμα είναι χωμάτινης κατασκευής και έχει ύψος 49 μέτρα. Ο υδατοφράκτης καλύπτει έκταση 110 εκταρίων και έχει αποθηκευτική ικανότητα13,5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

Η μακρόχρονη παρουσία του νερού στον υδατοφράκτη όχι μόνο δημιουργεί ένα νέο περιβάλλον, αλλά και δραστηριότητες που βασίζονται στο νερό, καθιστώντας το ανθρωπογενές αυτό έργο σημαντικό περιβαλλοντικό πνεύμονα για την ευρύτερη περιοχή, καθώς και χώρο υγιούς απασχόλησης και αθλητικών δραστηριοτήτων.

Ένα παραποτάμιο περιβάλλον με πλούσια βλάστηση έχει δημιουργηθεί γύρω από την πύλη του υδατοφράκτη, παρέχοντας έναν ευχάριστο περίπατο για τους επισκέπτες, ιδίως κατά τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες. Η πύλη του υδατοφράκτη αποτελεί προσωρινό σταθμό για πολλά υδρόβια πουλιά που ταξιδεύουν από την παγωμένη Ευρώπη προς τον θερμότερο νότο το χειμώνα. Επίσης, φιλοξενεί πολλά ψάρια και αποτελεί αγαπημένο άθλημα για τους λάτρεις του ψαρέματος. Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του αθλήματος του κανόε-καγιάκ, επειδή σχεδόν όλα τα τμήματα των ναυτικών ομίλων της Κύπρου εκπαιδεύονται σε κανόε-καγιάκ και διοργανώνονται παγκύπριοι και διεθνείς αγώνες.

Επιπλέον, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τα απομεινάρια ενός μεσαιωνικού νερόμυλου, την εκκλησία του Αγίου Λουκά στο βόρειο τμήμα της λεκάνης του υδατοφράκτη, το μικρό παραδοσιακό χωριό Φοινικαριά στο βορειοανατολικό τμήμα του υδατοφράκτη, το χωριό Ακρούντα στο βορειοδυτικό τμήμα του φράγματος και την περίφημη περιοχή με τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια για μια ήσυχη στιγμή με έναν καφέ.

Ο ΥΔΑΤΟΦΡΑΚΤΗΣ ΓΕΡΜΑΣΟΓΕΙΑΣ ΣΕ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ Πηγή: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΓΕΡΜΑΣΟΓΕΙΑΣ – ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΜΗΜΑ – Πανίκκος Λουρουτζιάτης