Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε από τη λαϊκή παράδοση, ο Προφήτης Ηλίας (ή ο Αϊ-Λιας) ήταν πολυταξιδεμένος ναυτικός, που κινδύνευσε αρκετές φορές στη θάλασσα. Παρ’ όλ’ αυτά δεν είναι γνωστός ως Άγιος θαλασσινός, αλλά έχει ταυτιστεί με τις ορεινές περιοχές και συνήθως εκεί συναντά κανείς και τις εκκλησίες που είναι αφιερωμένες στο όνομά του.
Αυτό οφείλεται, μάλλον, σύμφωνα με την ίδια παράδοση, στο γεγονός ότι κουράστηκε από τα πολλά ταξίδια και τις περιπέτειες και αποφάσισε να αφήσει τη θάλασσα για πάντα. Έτσι, πήρε ένα κουπί στον ώμο και ρωτούσε όποιον συναντούσε τί είναι αυτό. Όσο οι άνθρωποι αναγνώριζαν το κουπί, τόσο συνέχιζε να κατευθύνεται στα ορεινά. Σε μια ψηλή κορυφή βρήκε ένα βοσκό, ο οποίος κοιτάζοντας το κουπί του απάντησε ότι έβλεπε απλώς ένα ξύλο. Σε εκείνη την κορυφή έστησε μια καλύβα, όπου πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του.
Αν και θα βρεις πολλές εκκλησίες και παρεκκλήσια του Προφήτη Ηλία στα ορεινά, στη Λεμεσό υπάρχει μια εκκλησία που παραπέμπει στις θαλασσινές καταβολές του Αγίου.
Η εκκλησία του Προφήτη Ηλία στην περιοχή του Ποταμού Γερμασόγειας, απέχει μόλις λίγα μέτρα από τη θάλασσα και είναι πολύ μεγαλύτερη από τις εκκλησίες που μπορούν να χτιστούν στις πλαγιές των βουνών.
Με πολλά συμμετρικά, αψιδωτά παράθυρα στους ψηλούς τοίχους της και ένα πανύψηλο καμπαναριό, η εκκλησία δεσπόζει στην περιοχή από το 2006, θυμίζοντας μάλλον τις θαλασσινές καταβολές του Προφήτη.
Ο Προφήτης, σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, θεωρείται ρυθμιστής των καιρικών συνθηκών, λόγω των θαυμάτων που έκανε, εμποδίζοντας τη βροχή και κατεβάζοντας φωτιά από τον ουρανό.