ΠΩΣ ΤΑ ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ ΟΜΟΡΦΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΣΟΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

Ο Δήμος Γερμασόγειας, διοργανώνει κάθε χρόνο μια διήμερη γιορτή γεμάτη χρώμα χαρίζοντας στα Ανθεστήρια πολλά χρόνια ζωής. 

Εκεί, έχει κανείς την ευκαιρία να κάνει μια βόλτα ανάμεσα σε περίπτερα παραδοσιακών επαγγελμάτων, με ζωντανή μουσική και χορό, γιορτάζοντας την ομορφιά της άνοιξης! 

Πριν από αρκετές δεκαετίες τα Ανθεστήρια της Λεμεσού αποτελούσαν μια σχολική, κατά κύριο λόγο, γιορτή με χώρο διοργάνωσης το ιστορικό ΓΣΟ. Αν και το γενικότερο πλαίσιο αφορούσε την άνοιξη και τα λουλούδια, ωστόσο οι βασικές εκδηλώσεις αφορούσαν γυμναστικές επιδείξεις από γυμνάσια θηλέων. Αργότερα, με διοργανωτή τον Δήμο Λεμεσού, σε συνεργασία με άλλους φορείς της πόλης, δόθηκε στα Ανθεστήρια ένας πανηγυρικός χαρακτήρας με κυρίαρχα στοιχεία τα ανθοστολισμένα άρματα και τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. 

Αφότου ανέλαβε, πριν μερικά χρόνια, ο Δήμος Γερμασόγειας τη διοργάνωση των εκδηλώσεων, τα Ανθεστήρια εξελίχθηκαν σε μια γιορτή μέσα από την οποία ήρθαν πιο κοντά στους ντόπιους οι ξένοι επισκέπτες της περιοχής, ενώ τα τελευταία χρόνια (με εξαίρεση βέβαια τα δύο προηγούμενα χρόνια που τα πάντα είχαν παραλύσει λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας) οι εκδηλώσεις, με φόντο πάντα την ομορφιά της άνοιξης και των λουλουδιών, απέκτησαν ένα πολυπολιτισμικό χαρακτήρα. 

O Δήμαρχος Γερμασόγειας Κυριάκος Ξυδιάς, επισημαίνοντας ότι  συμπληρώνονται περισσότερα από 25 χρόνια από την ανάληψη της διοργάνωσης από τον Δήμο Γερμασόγειας, έκανε λόγο για «ένα θεσμό που χρόνο με το χρόνο γίνεται πόλος έλξης όλων των Κυπρίων και ξένων τουριστών που επισκέπτονται αυτήν την περίοδο την Κύπρο και διαμένουν στα ξενοδοχεία της περιοχής». 

Επισημαίνοντας ότι τα Ανθεστήρια έχουν πλέον και άρωμα πολυπολιτισμικότητας, αφού συμμετάσχουν ενεργά άτομα, φορείς, σύνδεσμοι και οργανώσεις Υπηκόων Τρίτων Χωρών, ο κ. Ξυδιάς ανέφερε ότι «σκοπός είναι να μετατραπεί η συμβολικότητα των Ανθεστηρίων σε ένα ηχηρό μήνυμα για αποδοχή της διαφορετικότητας, για κοινωνική ένταξη και παρεμπόδιση της περιθωριοποίησης των Υπηκόων Ξένων Χωρών, προάγοντας άμεσα την αλληλεπίδραση με τον ντόπιο πληθυσμό». 

Μέσα σε αυτό το πνεύμα και με βασικό σύνθημα διαφορετικό κάθε χρονιά όπως το «Διαφορετικά Χρώματα, Διαφορετικά Σχήματα, Ένα Μπουκέτο – Η ομορφιά της Διαφορετικότητας», ο Δήμος Γερμασόγειας επανέρχεται κάθε χρόνο με τη διοργάνωση Ανθεστηρίων, στο χώρο στάθμευσης του ποταμού Γερμασόγειας. 

Οι στόχοι και σκοποί της εκδήλωσης, όπως υπέδειξε ο Δήμαρχος, είναι πολλαπλοί κι αφορούν στη διατήρηση της αρχαίας παράδοσης, την αναβάθμιση της γιορτής και τη μετάδοσή της στις νεότερες γενιές, την εμπλοκή της νεολαίας με καλλιτεχνικές και άλλες εποικοδομητικές δραστηριότητες, την κατανόηση του σημαντικού ρόλου της φύσης στη ζωή του ανθρώπου, τη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης και βέβαια την προβολή στους ξένους επισκέπτες της ιστορίας και του πολιτισμού μας, όπως και την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της Λεμεσού. 

Κατά τη διοργάνωση, πραγματοποιείται παρέλαση ανθοστολισμένων αρμάτων, αλλά και παρελάσεις πεζών τμημάτων στο χώρο στάθμευσης του ποταμού που  διαμορφωνεται και διακοσμείται κατάλληλα. Λειτουργουν έκθεση και λαϊκή αγορά φυτών και λουλουδιών, περίπτερα αγγειοπλαστικής, λαϊκής χειροτεχνίας, κεντητικής και άλλων παραδοσιακών επαγγελμάτων, παιδότοπος, καφενείο και περίπτερα με παραδοσιακά εδέσματα, ενώ γίνεται επίδειξη απόσταξης ζιβανίας και ροδοστάγματος από την πολιτιστική ομάδα «Η παράδοση κοντά μας». 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *